همی پارزی نوعی ضعیف شدن خفیف در عضلات یک طرف بدن می باشد و همی پلژی از دست دادن شدید قدرت عضلانی در یک طرف بدن است.
علائم همی پارزی
مشکل جزئی در ایستادن
راه رفتن نامتعادل
احساس ضعف در ناحیه آسیب دیده
احساس فشار سنگین در نیمه سالم
علائم همی پلژی
علائمی که در اثر فلج همی پلژی ایجاد می شود بسیار شدید در و زیادتر از همی پارزی میباشد و معمولاً قدرت عضلانی به طور کلی در یک طرف بدن از بین میرود.
علاوه بر ضعف عمده در عضلات یک نیمه بدن ممکن است که فلج همی پلژی موارد زیر را نیز تحت تاثیر قرار دهد
- تنفس
- بلع
- صحبت کردن
- عملکرد مثانه
- سیستم گوارشی
علل ایجاد همی پلژی و همی پارزی
علت اصلی ایجاد همی پلژی و همی پارزی معمولاً به نقص در سیستم عصبی برمیگردد مغز و نخاع مسئول اصلی عملکرد عضلات می باشند و در صورت وجود هرگونه آسیب این عملکرد دچار اختلال می گردد و در نتیجه مشکلاتی نظیر همی پلژی و همی پارزی ایجاد میشود.
بیماریهایی که میتواند باعث ایجاد همی پلژی و همی پارزی شود شامل:
- قطع نخاع
- فلج مغزی
- ضربه مغزی
- سرطان مغز
- فلج اطفال
- اسپاینا بیفیدیا
- دیستروفی عضلانی
- آنسفالیت
از مقاله خواندنی ما در خصوص فلج مغزی همی پلژی دیدن فرمایید
دلیل یکطرفه بودن آسیبهای همی پلژی و همی پارزی چیست؟
سیستم عصبی بدن انسان مثل مغز و نخاع شامل یک نیمه چپ و یک نیمه راست می باشد هر نیمه این اعضا کنترل حرکات عضلانی یک نیمه بدن را در دست دارند. هرگونه آسیب به یک طرف مغز و یا نخاع می تواند منجر به احساس فلجی و ضعف در یک نیمه بدن بشود.
روش های تشخیص همی پلژی و همی پارزی
بسیاری از پزشکان متخصص میتوانند از روشهای معاینه بالینی در تشخیص همی پلژی و همی پارزی استفاده کنند اما روشهای دقیق تر و علمی تر برای تشخیص این دو عارضه از طریق موارد زیر انجام می گردد.
- آزمایش خون
- ام آر آی
- سی تی اسکن
- الکترومیوگرافی
- میلوگرافی
مرکز جامع توانبخشی ایران به عنوان یکی از قدیمی ترین و مجرب ترین مراکز کاردرمانی و فیزیوتراپی بیماری های همی پلژی تکنیک های قابل ملاحظه ای را در درمان مشکلات کودکان همی پلژی به کار میبرد که در صورت تمایل می توانید با ما در روند درمان این بیماری ها همراه شوید تلفن تماس66596151
عوارض همی پلژی و همی پارزی
ماندگاری برخی از عوارض نظیر همی پلژی و همی پارزی میتواند در سلامت کودکان تاثیر منفی بگذارد که می تواند شامل موارد زیر باشد
- مشکلات تنفسی
- تحلیل عضلانی
- مشکلات گوارشی
- افزایش اسپاسم عضلات
- مشکلات ادراری
در برخی بیماریها نظیر فلج مغزی عدم توجه و درمان به موقع بیماری هایی نظیر همی پلژی می تواند باعث دیر راه افتادن کودکان و بد الگوی در راه رفتن آنها در آینده بشود.
درمان همی پلژی و همی پارزی
فیزیوتراپی و کاردرمانی
این دو تخصص جزء درمانهای اصلی و استاندارد مقابله با بیماری های نظیر همی پلژی و همی پارزی میباشند که متخصصین مربوطه با کنترل اسپاسم و تقویت عضلات و تجویز اسپیلنت میتوانند درکنترل بروز مشکلات ثانویه در افراد همی پلژی برنامه ریزی کنند
در کلینیک های کاردرمانی توجه بالایی به کم کار کردن نیمه ضعیف بدن کودکان همی پلژی میشود و برنامه ریزی دقیقی برای افزایش تحرک نیمه کم کار آنها انجام می شود تکنیک هایی نظیر CIMT می تواند در افزایش تحرک نیمه ضعیف کمک کننده باشد.
همچنین در بخش درمانی دست توجه ویژهای به کارکرد ضعیف اندام فوقانی افراد همی پلژی میشود و با استفاده از تجهیزات تخصصی به بهبود عملکرد دست و انگشتان این بیماران کمک میشود
ترجمه توسط تیم پژوهشی مرکز جامع توانبخشی ایران