آیا فلج مغزی باعث ایجاد مشکلات شناختی می شود؟

فلج مغزی، یک ناتوانی و اختلال حرکتی می باشد که ممکن است مستقیماً بخش شناختی و ذهنی کودکان را تحت تأثیر قرار دهد و یا اینکه هیچ گونه تأثیری بر روی شناخت و ذهن کودکان نداشته باشد؛ ولی این موضوع بدان معنا نیست که بر روی سلامت روان کودکان تاثیری نخواهد داشت.

 

فلج مغزی، یک اختلال مغزی است که معمولا پزشکان آن را در هنگام تولد و یا در اوایل زندگی کودک شخیص می دهند. فلج مغزی در کنترل عضلات و حرکات کودک، مشکل ایجاد کرده و علائم آن می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشند.

برخی از کودکان سی پی، مشکلات و اختلالات شناختی متفاوتی مانند مشکل در تمرکز، حافظه و یادگیری را نیز تجربه خواهند کرد. اما با به کار بردن روش های مدیریتی و درمانی مناسب و زودهنگام توسط متخصصین کاردرمانی و گفتاردرمانی، می توان به مدیریت و بهبود این گونه مشکلات در کودکان کمک فراوانی کرد.

 با موثرترین مداخلات و روش های درمانی و مدیریتی فلج مغزی آشنایی دارید؟ از مطلب زیر دیدن فرمایید:

بهترین روش ها برای کاهش علائم فلج مغزی 

آیا فلج مغزی بر رشد شناختی کودکان تأثیر می گذارد؟

گاهی اوقات، فلج مغزی می تواند بر روی رشد شناختی کودکان تأثیر بگذارد. در نظر داشته باشید که همه کودکان فلج مغزی مشکلات شناختی را تجربه نخواهند کرد؛ اما بر طبق گزارش  ‏Cerebral Palsy Alliance Research Foundation، در حدود ۵۰ درصد از کودکان فلج مغزی دچار مشکلات و اختلالات شناختی نیز خواهند شد.

مشکلات شناختی در کودکان سی پی از خفیف تا شدید متغیر بوده و می توانند شامل مشکلات رفتاری، ارتباطی، گفتاری، حسی، توجه و تمرکز و حافظه باشند.

با خواندن مطلب زیر با انواع مختلف مشکلات حسی در کودکان فلج مغزی و روش های درمانی آنها آشنا شوید:

مشکلات حسی در کودکان فلج مغزی

تیم تخصصی کاردرمانی، گفتاردرمانی و فیزیوتراپی مرکز جامع توانبخشی ایران به عنوان اولین مرکز توانبخشی تخصصی کودکان فلج مغزی با بیش از دو دهه تجربه و با کمک مجرب ترین درمانگران در دو شعبه فعال در مرکز و غرب تهران، آماده اراِِیه خدمات به شما عزیزان می باشد. مفتخریم که به عنوان اولین و تنها مرکز دارنده مجوز توانبخشی تخصصی کودکان فلج مغزی پاسخگوی نیازهای درمانی عزیزان شما باشیم. در صورت تمایل می توانید با متخصصین ما همراه شوید.

02188242410

نوبت   اینترنتی

علائم مشکلات شناختی در کودکان سی پی:

فلج مغزی با طیف وسیعی از علائم و مشکلات شناختی در کودکان مرتبط می باشد. با این وجود، همان طور که عنوان شد، همه کودکان سی پی علائم و مشکلات شناختی را تجربه نکرده و علائم و مشکلات شناختی مشابهی را نیز نشان نخواهند داد.

علائم شایع مشکلات شناختی در کودکان فلج مغزی عبارتند از:

* تاخیر در رشد و تکامل گفتار، زبان و مهارت های ارتباطی

 * دامنه توجه کوتاه

 * حافظه ضعیف

 * تحمل کاری کم برای تعاملات اجتماعی

 * تاخیر در تغییرات عاطفی

 * فوران خشم، هراس و یا نشان دادن سایر احساسات شدید

 * مشکل در دریافت سیگنال های حسی محیطی

 * مشکل در خواب و یا سازگاری با محیط

 * مشکل در یادگیری خواندن، شمارش و یا پردازش اطلاعات

 * مشکل در تشخیص و تفسیر صداها

آیا فلج مغزی بر حافظه کودک تاثیر می گذارد؟ در نظر داشته باشید که تمامی کودکان مبتلا به فلج مغزی مشکلات مرتبط با حافظه را تجربه نخواهند کرد؛ ولی برخی از کودکان سی پی، مشکلات حافظه را به عنوان علامتی در مشکلات شناختی تجربه خواهند کرد. ممکن است کودکان مبتلا به فلج مغزی، در حافظه کوتاه مدت و بلند مدت خود دچار مشکلاتی شوند. به علاوه، ممکن است آنها در به خاطر سپردن اطلاعات جدید، یادگیری و در یادآوری اتفاقات گذشته نیز مشکل داشته باشند.

آیا با افزایش سن، فلج مغزی بر عملکرد ذهنی فرد تأثیر می گذارد؟

فلج مغزی یک اختلال مادام العمر است؛ به این معنی که آسیب مغزی که سبب ایجاد آن می شود به مرور زمان از بین نخواهد رفت. ولی فلج مغزی پیشرونده یا دژنراتیو نبوده و علائم آن با گذشت زمان بدتر نخواهد شد. با این حال، پیش‌بینی دقیق اینکه رشد و تکامل یک کودک مبتلا به فلج مغزی چگونه خواهد بود و یا اینکه فلج مغزی چگونه با افزایش سن می‌تواند بر روی کودک تأثیر بگذارد، دشوار خواهد بود؛ زیرا عوارض و مشکلات همراه با فلج مغزی ممکن است در طول زمان بدتر شده و عوارض و مشکلات دیگری را نیز ایجاد کنند.

ولی خبر خوب این است که با به کار بردن روش های مدیریتی و درمانی مناسب می توان توانایی های شناختی و ذهنی کودکان سی پی را دوران کودکی و بزرگسالی افزایش داد و از عوارض و مشکلات همراه با فلج مغزی نیز جلوگیری کرد.

معمولا یک تیم درمانی برای برنامه ریزی و به کار بردن روش های درمانی مناسب هر کودک، با هم فعالیت می کنند. درمان دقیق و موثر کودک به عواملی مانند میزان آسیب دیدگی کودک، زمان و نوع تشخیص و شدت علائم فلج مغزی بستگی دارد. ‏

درمان های رایج برای بهبود فلج مغزی عبارتند از:

* کاردرمانی 

* فیزیوتراپی

* گفتاردرمانی

* رفتاردرمانی

 اغلب، متخصصین کاردرمانی، گفتاردرمانی و رفتاری نقش کلیدی را در درمان علائم شناختی کودکان سی پی دارند. متخصصین گفتاردرمانی می توانند مهارت های گفتاری و ارتباطی کودکان را بهبود بخشیده و راهبردهای ارتباطی جدیدی را نیز به آنها آموزش دهند. متخصصین کاردرمانی ذهنی می توانند مهارت های ذهنی و شناختی این کودکان را بهبود بخشیده و همچنین مهارت های خودمراقبتی را نیز برای افزایش استقلال به کودک آموزش دهند. به علاوه، می‌توانند با مدرسه کودک همکاری کنند تا برنامه‌ها و اهداف یادگیری متناسب با توانایی‌های شناختی کودک را تنظیم کنند. میزان ‏دقیق کمک و برنامه ریزی که یک کودک در مدرسه به آن نیاز دارد به نیازهای خاص هر کودک بستگی دارد‎.‎ متخصصین رفتاردرمانی می توانند به آموزش روش های جدیدی برای پاسخ به چالش ها و ناامیدی ها در کودکان سی پی کمک کنند.

آیا کودکان فلج مغزی بیشتر مستعد بروز مشکلات رفتاری هستند؟ مطلب زیر را مطالعه فرمایید:

مشکلات رفتاری در کودکان سی پی

همچنین، مداخلات درمانی زودهنگام برای بهبود عملکردهای حرکتی کودکان سی پی نیز بسیار کلیدی می باشند؛ زیرا مغز کودکان دارای سطوح انعطاف پذیری بیشتری نسبت به مغز بزرگسالان است. بسیاری از کودکان فلج مغزی دچار مشکلات حرکتی هستند، اما این کودکان در سایه تمرینات کاردرمانی می توانند روزبه روز شرایط مطلوب تری را کسب کنند. 

با خواندن مطلب زیر با مفهوم نوروپلاستیسیته آشنا شوید:

پدیده نوروپلاستی و فلج مغزی: همیشه امید هست

به طور مشابه، اعضای یک تیم درمانی می توانند به بزرگسالان مبتلا به فلج مغزی نیز کمک کنند تا هر گونه تطابق شناختی مورد نیاز برای موفقیت در یک شغل را دریافت کرده و مهارت های شناختی و عملکردی خود را نیز بهبود بخشند.

آیا کودکان سی پی راه می روند؟ برای پاسخ این سوال، مطلب زیر را مطالعه نمایید:

آیا کودکان فلج مغزی در نهایت به راه رفتن می رسند؟

با یک اختراع جدید و شگفت انگیز به نام گیت پلیت برای کمک به تعادل کودکان سی پی آشنا شوید

احتمال راه افتادن کودک سی پی خود را پیش بینی کنید 

با کاربرد اسپایدرکیج در کودکان فلج مغزی آشنا شوید

فلج مغزی و سلامت روان:

فلج مغزی با افزایش سن کودکان پیشرفت نکرده و باعث افزایش مشکلات شناختی نیز نخواهد شد. علاوه براین، تاکنون مطالعات و تحقیقات انجام شده هیچ گونه ارتباطی بین فلج مغزی بزرگسالان و شروع زودهنگام بیماری‌های دژنراتیو مغز مانند زوال عقل یا دمانس (Dementia) را پیدا نکرده‌اند.

ولی با این وجود، بین فلج مغزی بزرگسالان و بیماری هایی مانند افسردگی و اضطراب، ارتباط وجود داشته و این بیماری ها می توانند بر شناخت فرد مبتلا به فلج مغزی نیز تأثیر بگذارند. این موضوع بدان معناست که اگرچه فلج مغزی با افزایش سن به طور مستقیم بر شناخت فرد تأثیر نگذاشته و یا منجر به مشکلات دژنراتیو نیز نخواهد شد، ولی بزرگسالان مبتلا به فلج مغزی هنوز هم در معرض خطر مشکلات شناختی جدید خواهند بود.

به عنوان مثال، افسردگی می تواند تمرکز و به خاطر سپردن اطلاعات را برای فرد دشوار کند. این مشکلات، شرایط فرد مبتلا به فلج مغزی را بدتر خواهند کرد و یا حتی می توانند برای اولین بار مشکلاتی را در او ایجاد کنند. درمان هایی مانند روان درمانی و درمان های دارویی می توانند برای بهبود بیمار کمک کننده باشد.

با مطالعه مطلب زیر با زندگی افراد بزرگسال مبتلا به فلج مغزی آشنا شوید:

زندگی افراد فلج مغزی بزرگسال چگونه خواهد بود؟  

سخن آخر:

فلج مغزی همواره سبب ایجاد مشکلات شناختی در کودکان مبتلا به این اختلال نخواهد شد. ولی هنگامی که بخش شناختی و ذهنی کودکان را تحت تاثیر قرار دهد، می تواند بر حافظه، دامنه توجه، ارتباط و یادگیری کودک تاثیر بگذارد. درمان هایی مانند کاردرمانی، گفتاردرمانی و رفتار درمانی می توانند به بهبود مهارت ها و گسترش توانایی های کودکان سی پی کمک کنند. اگرچه فلج مغزی یک بیماری پیشرونده یا دژنراتیو نیست، ولی می‌تواند سبب مشکلات و اختلالات مرتبط با سلامت روان، مانند افسردگی در بزرگسالان مبتلا به فلج مغزی شده و در نتیجه وضعیت شناختی و ذهنی را در این افراد بدتر و ضعیف تر کند. بنابراین، همواره اهمیت مداخلات درمانی و مدیریتی مناسب و زودهنگام توسط متخصصین با تجربه را در درمان فلج مغزی در کودکان را در نظر داشته باشید.

از مطلب زیر دیدن فرمایید:

آیا فلج مغزی بر هوش کودک تاثیر می گذارد؟ 

ترجمه توسط تیم پژوهشی بخش فلج مغزی مرکز جامع توانبخشی ایران

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *